NATURAL REMEDIES

ISLAMIC CALENDAR

Monday, January 24, 2011

PENAPIS AIR PEMBAWA MUDARAT

Entah betul entak tidak. Kata SYABAS air yang dibekalkan adalah selamat dan boleh terus diminum tanpa sebarang penapis air. Pendapat aku la air tanpa penapis air tu ada bau karat yang kuat especially ada kuning-kuning sikit bila kita tadah selepas dua tiga hari kita tak buka paip air tu. Lepas ni agak-agak boleh laku lagi ke penapis air tu. Hu...hu...Tak caya boleh try rumah memasing tengok betul seperti mana dakwaan SYABAS tu. Ikuti berita selanjutnya petikan dari Kosmo online.

ROOWINA bersama pelajar KJP meminum air terus daripada paip sebagai bukti air yang dirawat Syabas selamat diminum di Kuala Lumpur semalam.

KUALA LUMPUR - Tahukah anda penggunaan penapis air yang tidak diselenggara dengan baik boleh membahayakan kesihatan penggunanya?

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas), dua tahun lalu mendapati, penapis air boleh menghilangkan klorin sehingga menyebabkan berlaku pembiakan bakteria.

Menurut Pengarah Eksekutif Bahagian Kualiti Air Syabas, Roowina Merican A. Rahim Merican, air yang dibekalkan pihaknya adalah berkualiti tinggi namun pemasangan penapis air memberikan kesan sebaliknya.

"Kita memang tidak menggalakkan orang ramai memasang penapis air kerana air yang kita bekalkan memang terbaik dan menepati piawaian yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia termasuk Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)," katanya.

No comments:

Post a Comment

nisa