NATURAL REMEDIES

ISLAMIC CALENDAR

Tuesday, August 20, 2013

CARA MEMBUAT MINYAK KELAPA DARA/VIRGIN COCONUT OIL SENDIRI

Korang mesti pernah dengar tentang minyak kelapa dara kan? Hasil pencarian aku dengan Cik Google ini antara khasiatnya adalah :

  • Anti-penuaan
  • Menyiembangkan badan sekaligus mendapat berat badan yang ideal
  • Meningkatkan kadar metabolisme pada seluruh badan
  • Membunuh organisma perosak seperti virus, bacteria, kulat dan protozoa(cacing)
  • Mengurangkan keadaan mudah lapar
  • Mengurangkan kandungan lemak badan
  • Melindungi tubuh daripada serangan kanser
  • Menghasilkan tenaga segera
  • Memperbaiki hubungan suami isteri dan juga sebagai pelincir
  • Mengurangkan risiko serangan jantung dan darah tinggi
  • Mempercepatkan penggantian sel-sel mati dengan yang baru
  • Melembut dan mengurangkankan kekeringan dan kekenduran kulit
  • Mengatasi masalah monopaus
  • Meningkatkan kesuburan
  • Melawaskan pembuangan air besar dan air kecil
  • Melegakan pernafasan
  • Melembapkan dan menggebukan kulit
Tapi kena makan 2 biji 3 kali sehari. Baru boleh nampak kesan dia.

Tapi kan kalau nak beli harga dia pun boleh tahan jugak la kan. Pastu ada macam-macam jenis. Tapi aku pernah try jugak minum ni. Terjumpa seorang nenek ni masa aku beli keropok kat Pasar Siti Khadijah. Dia tengah menjaja minyak tu dalam botol kecik je masa tu. Adala dalam masa 6 tahun lepas kot. Masa tu aku dengan kakak aku tgh jalan-jalan sambil cakap apa tah. Lepas tu nampak nenek tu dah tua sangat. Dia bawak benda dalam botol kaca macam botol pewarna kecik-kecik tu ala yang macam Star Brand color yang buat kuih tu.

Dia cakap minyak kelapa dara ni sangat bagus untuk kesihatan. Masa tu minyak ni tak famous lagi. Dia cakap anak dia buat sendiri. Murah je dia jual sebotol tu RM5. Aku pun beli sebab kesian kat dia. Kakak aku beli 5 botol sebab katanya nak minum sebab dia boleh hilangkan senggugut.

Lepas setahun baru minyak kelapa dara ni fofular. Mana la aku nak cari makcik ni...

Baru-baru ni masa tengah blogwaking aku terjumpa satu blog ni yang tunjuk kan cara nak buat minyak kelapa dara sendiri. Ceh senang je rupanya...Tapi depa jual mahal la pulak...

Ok ni aku nak share macam mana nak buat minyak kepala dara sendiri. Yeay...bila dah pandai buat jangan lupa aku ok...

Mula-mula beli santan kat kedai sebanyak 3 kg ok...

Pastu masuk kan dalam bekas




Tutupkan bekas tu



Biarkan dalam masa 2 - 3 jam, sampai ia terpisah pati dan air



















Perhatian 

Bila ia dah jadi macam tu, kena masukan bekas tu kedalam fridge untuk keraskan bahagian atas tu. Pati tu akan mengeras pada suhu 22-23 degree celsius.




Bila dah keras, tebuk jadikan lubang kat atas pati tu dengan garfu ataupun lidi pun boleh. Keluarkan air tadi lebihan tadi.





Lepas dikeluarkan air tadi ia akan jadi macam ni
 
Tutup bekas dan biarkan selama 24-36 jam kat luar fridge

 Lepas proses ni dia akan keluar lapisan minyak dan pati santan





Lepas tu boleh sendukkan atau asingkan minyak dengan pati santan tu

 Nak senang lagi gunakan corong minyak tu, pastu letak kapas atau kain bersih untuk tapis



Lapik kan dengan kain putih bersih untuk asingkan minyak dan pati santan





Pastu tengok dah dapat sebotol besar, asli lagi tanpa campuran.




So korang boleh gunakan tanpa was-was. Selamat mencuba. Sumber dari sini.

22 comments:

  1. Salam..pas tapis..pati santan tu buang ke? Dah xde kegunaan lain er?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mix with rice and feed to chickens.

      Delete
  2. Replies
    1. yang tu minyak tua kelapa.. minyan lalak..

      Delete
  3. Tapi kelapa di masak lagi cepat dapat minyak..sbb saya biasa masak untuk dapatkan minyak..

    ReplyDelete
  4. Klu kamu masak bukanla kelapa dara lagi namanya. Ini cara nak buat kelapa dara.

    ReplyDelete
  5. wah.. ini sgt menarik. kene buat sendiri ni!!

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Terima kasih banyak2...rupanya begitu cara buatnya...suka sangat...

    ReplyDelete
  8. minyak ni mmg mahal
    tak susah tp leceh..kena sabr
    bagus utk pyakit kulit

    ReplyDelete
  9. minyak ni mmg mahal
    tak susah tp leceh..kena sabr
    bagus utk pyakit kulit

    ReplyDelete
  10. Nak tanya. Biarkan kt luar fridge 24-3 jam tu maksudnya luar peti ais suhu bilik ke?

    ReplyDelete
  11. Berapa lama ketahanan atau kesegaran minyak setelah siap diproses

    ReplyDelete
  12. Saya sokong. Mudah tetapi sangatlh leceh. Sangat bagus untuk kulit dan Kesihatan. Layari web saya, coldpressvco.blogspot.com

    ReplyDelete

nisa