NATURAL REMEDIES

ISLAMIC CALENDAR

Monday, August 16, 2010

JANGAN MAKAN PAU AHMAD


Aku jumpa n3 ni semasa buat blogwalking. Lahanat punya cina. So jangan makan lagi pau cina Ahmad ni.

Hari tu ada tgk dokumentari kat NTV7 dlm bhs cina.. ttg bagaimana usahawan cina nak berjaya kat M'sia ni...
Rancangan tu interview taukeh PAU AHMAD.. mmg terkejut la tgk dari boss sampai pekerja yg buat pau tu semua bangsa cina..

Main point yg rancangan tu nak highlight dari taukeh PAU AHMAD ni.. dia kata nak berjaya kat M'sia ni simple ja.. kena produce produk yg dapat status Halal. Kalau tak rugila, coz penduduk sini ramai Islam & sentiasa cari produk Halal..


Satu lagi kenapa guna nama Ahmad.. dia kata senang nak ingat & nama tu nama Islam... Ntah la.. rasa nak marah pun ada... rasa tertipu pun ada.... tapi kebanyakan produk yg dpt status halal kat M'sia ni mmg pengasasnya Cina.

So.. kita kena lahirkan ramai lagi usahawan Islam.. Bumiputera yg boleh hasilkan produk berkualiti.. . Agak-agaknya siapakah empunya sebenar syarikat ini? Boleh sahkan ke berita ni? kalau betul, malangnya ummah spt kita ni ye, siang hari buta kena kelentong...


Mohd Hisham wrote:
Salam Dato' dan semua sahabat, Ini berkenaan semalam, saya bersama Dato' minum pagi di sebuah gerai, semasa hendak membayar minuman tersebut saya terlihat ada dua gerai yang menjual pau, jika tidak silap satu pau tersebut di tulis Pau Al-Ain dan satu lagi Pau Ahmad.

Secara spontan saya teringat, sewaktu pejabat saya di Bandar Teknologi Kajang, Semenyih. Semasa itu saya dengan seorang lagi rakan perniagaan Ustaz Ridzuan cuba mencari rakan-rakan bagi membangunkan pasar malam IKS di sekitar bandar kajang, bangi dan semenyih.


Semasa sedang mencari-cari rakan-rakan untuk membekalkan produk-produk halal kepada usahawan pasar malam tersebut terlihat dek kami kilang membuat pau iaitu PAU AHMAD. Dengan selambalah saya dan Ustaz Ridzuan masuk kekilang untuk berkenalan dengan Ahmad tuan punya kilang.

Bila masuk je yang menyambut kami adalah seorang perempuan Melayu yang bertudung labuh, alhamdulillah dapat lagi seorang usahawan melayu yang agak famous juga sebab dah beberapa kali bila berhenti di R&R saya makan pau AHMAD nih.
Perempuan Melayu nih bertanya kepada kami nak jumpa siapa?

Dan kami maklumkan kepada beliau yang kami nak jumpa Boss, dia agak hairan maklumlah Ustaz Ridzuan nih pakai serban dan saya pula bertali leher. Perempuan Melayu nih jawab, Boss tak ada di pejabat dia dah keluar dan kami minta kebenaran masuk ke kilang nak tengok, tetiba keluar seorang perempuan cina yang kemudiannya kami tahu rupanya dia adalah pengurus kilang.


Kami jadi was-was kenapa pula kilang macam nih ada pengurus cina dan kami di bawa masuk ke pejabat yang mana pandangan saya dan ustaz Ridzuan terpandang kepada Tok Kong yang ada dalam pejabat tersebut dan semua pekerjanya (ofis) adalah cina.

Kami kembali bertanya kepada pengurus cina tersebut, En. Ahmad pergi kemana? Dengan selamba dia maklumkan kepada kami bahawa En. Ahmad bawa Boss keluar.
Kami lagi bertambah konfius, wah kalau Ahmad bawa Boss siapa pulak si Boss nih?

Kami bertanya lagi itu Boss sapa nama? Alamak.... Boss Ah Chong rupanya... Istifar panjang Ustaz Ridzuan. Rupa-rupanya Pau Ahmad diambil sempena nama Driver dia. Aduh terkena lagi sebiji...


Untuk mengesahkan email ini TIDAK PALSU.

Company Name: P. A. FOOD SDN. BHD.


Company Number : 255451 - U


List Of Officers: Person Id: 400711-08-5382 Officer Name: LOI NGIK YENG Designation: DIRECTOR Appointment: 19041999

Person Id: 420215-08-5111
Officer Name: DING LIENG CHIN Designation: DIRECTOR Appointment: 06011993

Person Id: 620424-08-5413 Officer Name: DING HONG SING Designation: DIRECTOR Appointment: 06011993 F49 Date: 31031998

LPerson Id: 691209-10-6312
Officer Name: SEE SIEW CHOO Designation: LS0001940 Appointment: 02012002 F49 Date: 02012002

Person Id: 750403-14-5494
Officer Name: NG GEOK LIAN Designation: LS0007155 Appointment: 02012002

P A Food Sdn Bhd 2A Jln P 4/7 Sec 4 Bdr Teknologi Kajang 43500 Semenyih Selangor Malaysia Tel: Fax: 03-8723 1886

Managing Director
Mr Ding Hong Sing Finance Director Ms Siaw Voon Fong

Business: P A Food Sdn Bhd has vast experience in the manufacturing of fine flour-based frozen Oriental/Asian delicacies, such as Steam Buns, Mantau, Yutiao, Roti Pratha, Roti Chapati, Samosas, Spring Rolls, Curry Puff, Spring Roll Pastry & Instant Curry Paste etc.
Category
SMI

sumber dari sini

No comments:

Post a Comment

nisa