NATURAL REMEDIES

ISLAMIC CALENDAR

Thursday, August 26, 2010

JOM DENGAR LAGU NASYID MAHER ZAIN


Siapa Maher Zain ni? Aku pun tertanya-tanya. Aku mula mengenali lagu-lagu Maher Zain semenjak aku menghadiri kursus motivasi untuk anak aku. Lagunya masya allah sungguh menusuk kalbu. Merdu sungguh lagunya. Suatu hari aku tertekan channel Artv, kuar lak lagu Palestine Will Be Free. Ohh... bestnya  lagu tu. Then aku nampak singer dia Maher Zain. Pastu try to google. Then nampak komen-komen yang nasyid dia paling best at the moment. Sesiapa yang nak dengar lagu dia, sila ke YOUTUBE.
Jom kita sama-sama kenali siapa Maher Zain. 


Sumber inspirasi pertama Maher dalam muzik datangnya dari bapanya sendiri iaitu penyanyi tempatan di bandar Mediterranean, Tripoli – Lubnan. Keluarganya berpindah ke Sweeden ketika dia berumur 8 tahun dan meneruskan persekolahannya dan kemudian masuk universiti sehingga dia mendapat sarjana dalam bidang Kejuruteraan Aeronautik. 

Disebabkan banyak perkara yang berubah di sekitarnya, satu perkara yang tetap sama ialah hasratnya yang kuat untuk muzik. Dia menghabiskan masa akhir di sekolah dengan teman-temannya di mana mereka akan bernyanyi, rap, menulis dan bereksperimentasi dalam segala hal berkaitan dengan muzik. Ketika itu dia mula menyedari yang muzik menjadi sebahagian dari dia.

Setelah terlibat sekian lama dalam bidang muzik di Sweden sebagai penerbit muzik, Maher diperkenalkan oleh RedOne seorang penerbit muzik yang berbakat dan meningkat naik dalam bidang muzik di Sweden. Maher mula bekerja dengan RedOne sebagai artis dari Sweden dan kemudian pindah dengan dia ke New York. 

Selama beberapa tahun ia berada di tengah-tengah kesibukan kota NY, mereka bekerjasama dengan artis seperti Kat Deluna di album debutnya yang termasuk lagu yang mendapat hits seperti ‘Whine Up’ dan ‘Run the Show’.

Walaupun Maher mengecapi kemasyhuran dan banyak orang menggambarkan sebagai pekerjaan mimpi bagi seseorang yang begitu muda dalam bidang ini, tetapi untuk Maher rasanya seperti ini jauh dari apa yang dia sebut ‘mimpi’, “saya mencintai muzik, tapi saya benci segala sesuatu yang dikelilingi itu, selalu merasa seperti ada sesuatu yang tidak benar “.

No comments:

Post a Comment

nisa