NATURAL REMEDIES

ISLAMIC CALENDAR

Tuesday, November 2, 2010

NO TELEFON BARU 11 DIGIT

Bertambah panjang no. handphone perlu diingati bila kerajaan mengambil langkah untuk menambahkan no. telefon bimbit daripada tujuh ke lapan angka. Perlu diingat no. kat depan tu maintain, tapi yang belakang tu je yang tambah satu no. Hu..hu...no. phone sendiri pun tak ingat lagi nak tambah satu no. Ikuti berita selanjutnya dari Kosmo online.

CYBERJAYA - Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) akan memperkenalkan format baru nombor telefon mudah alih dengan 11 digit berkuat kuasa 15 Disember ini.

Pengarah Jabatan Perancangan Nombor, Norizan Ghazali berkata, format baru itu akan menggunakan struktur 3+8 berbanding 3+7 sedia ada dan semua penyedia perkhidmatan akan menggunakan awalan '011', sebagai contoh 011 1234 5678.

"Struktur sedia ada yang melibatkan 31 juta nombor tidak perlu berpindah kepada format baru 3+8 memandangkan kedua-duanya wujud seiring selepas penawarannya,'' katanya kepada pemberita selepas memberi taklimat mengenai format baru nombor telefon itu di sini semalam.

Katanya, format baru itu dijangka menyelesaikan kapasiti yang tidak mencukupi struktur 3+7 sedia ada serta menggalakkan penyertaan baru yang merupakan antara perancangan jangka panjang MCMC.

"Awalan perkongsian baru '011' mampu menampung 900 juta nombor jika diperlukan oleh penyedia perkhidmatan sedia ada atau yang baru,'' katanya. - Bernama

No comments:

Post a Comment

nisa