Apa itu kolagen? Sekarang ni kolagen ada lah sangat IN the market. Kat mana-mana mesti ada orang citer pasal benda.
Dan kenapa kita perlu makan kolagen. Di bawah ini adalah fakta mengenai kolagen.
Kolagen adalah protein utama
bagi tisu sokongan dalam badan manusia. Kewujudannya merangkumi 30%
daripada keseluruhan protin di dalam badan.
Ia menyokong sebahagian
besar sel-sel yang memberikan struktur, kekuatan dan kekenyalan kulit
dan tisu badan..
Kolagen disusun tiga rantai polipetida (monomer
protein) yang terpilih membentuk rangkaian triple helix (pilihan ganda
tiga).
Segmen kecil dari tiap rantai mempunyai panjang asid amino
sebanyak 1.000-an dan ini merupakan penemuan terpenting abad ini.
Kolagen terdapat pada,kornea, kanta mata. kulit, salur
darah, keratin (rambut, kuku), tulang, tendon ,rawan sendi, dan
gigi,hati,tulang sum-sum dan tisu dan organ seperti
buahpinggang,jantung serta sistem limfatik.
Terdapat 29 jenis kolagen namun 90% adalah dari jenis kolagen I, II, III dan 1V.
- Kolagen I terdapat pada kulit, tendon, pembuluh darah, ligatur, organ, tulang (komponen utama tulang) dan gigi
- Kolagen II: tulang rawan (komponen utama tulang rawan) ,mata
- Kolagen III: reticulate (komponen utama retikuler serat). Rangkaian ini bertindak sebagai penyokong dalam tissue lembut seperti hati,jantung, tulang sumsum,arteri,kulit,usus,rahim
- Kolagen IV: membentuk asas kepada sel membran dasar(serat yang melapisi permukaan rongga dan organ seperti buah pinggang ) kanta mata, atau endothelium yang melapisi permukaan interior pembuluh darah.
- Kolagen V: permukaan sel, rambut dan uri
- FUNGSI KOLAGEN
- menghasilkan asid amino penting seperti :
- lysin,prolin dan glysin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tisu penyokong, dan untuk mengawal fungsi sel.
- hydroxyprolin-memberi kekuatan dan keanjalan pada tisu penyokong dan tulang glisin -melembapan kulit.
- alanin, prolin dan asparagin -menstabilkan struktur,melembap, menegang dan menganjalkan kulit lantas mengekalkan kulit cantik serta menghalang penuaan.
- arginin -memudahkan tidur nyenyak, menghasilkan pola tidur.
- mengawal metabolisme tubuh dengan mencerna secara enzimatik.
- melindungi tulang rawan pada sendi daripada enzim dan kerosakan oksidatif .
- menegang,menganjal dan melembapkan kulit.
- menampung air dalam tubuh.
- meningkatkan penyerapan kalsium.
- menguatkan salurdah dan melancarkan pengaliran darah di bawah lapisan kulit
- meningkatkan isyarat induksi
- menghasilkan kualiti rambut dan kuku yang baik
- memelihara ketegangan dan keanjalan kulit
- memelihara kelembapan kulit
- menyokong baikpulih tisu dari kecederaan otot dan tulang
- menguatkan otot dan tulang
- membantu hati dalam proses detoksifikasi(buang toksin)
- memelihara kelenturan sendi
- mengurangkan keradangan(inflammation)
- memberi tenaga
- membantu pola tidur
- memulihkan penyakit saraf dengan membina semula lapisan protin pada saraf
Penghasilan
kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25
tahun.
Kesan penurangannya mula dirasai lebihkurang 10 tahun kemudian.
Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh
daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan
kolagen dalam badan.
Oleh itu
kolagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit
seperti osteoarthritis(sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis
selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab kulit.
KESAN KEKURANGAN KOLAGEN DALAM BADAN
Penghasilan
kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25
tahun.
Kesan penurangannya mula dirasai lebihkurang 10 tahun kemudian.
Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh
daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan
kolagen dalam badan.
Oleh itu
kolagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit
seperti osteoarthritis(sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis
selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab kulit
No comments:
Post a Comment
nisa