Buah manjakani adalah herba yang sangat bagus untuk ibu-ibu baru lepas bersalin dan dalam pantang. Aku dah amalkan herba ni sejak anak no. 1 hingga sekarang. Jom tengok kajian mengenai herba ni.
Menurut kajian manjakani terbaik ialah yang
dikenali sebagai Manjakani Mekah atau Manjakani Alleppo yang berasal dr daerah
Alleppo di Syria. Ia terbentuk apabila daun pokok dikenali sebagai quercus
infectoria (nama saintifik) dihingapi oleh sejenis spesies penyengat yang
dikenali sebagai cynips tinctoria atau cynips gallaetinctoria. Kebekesanan
manjakani ini telah lama terbukti terutama dalam merawat keputihan, sakit
tekak, ulser dan masalah kulit.
Kajian menunjukkan bahawa manjakani adalah
kayadengan tannin, asid tanik, anti-oksidan, vitamin (terutama vitamin A dan C)
kalsium, besi, serat, protein dan karbohidrat. Selain itu ia juga mengandungi
unsure-unsur seperti astringen, anti microbial dan anti-radang.
Kandungan taninnya yang tinggi menyebabkan
manjakani digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional, terutama untuk
penggunaan selepas bersalin bagi mengetatkan rahim dan otot vagina yang mungkin
kendur ataupon longgar akibat proses bersalin. Kajian membuktikan bahawaunsur
astringen dalam manjakani dapat membantu mengencangkan otot dinding vagina dan
mengembalikan keanjalan.
Rekod bertulis mengenai penggunaan manjakani
untuk tujuan mengetatkan faraj dapat dikesan seawall kurun pertama Masehi apabila
Soranus yang merupakan pakai perbidanan dan sakit puan Rome ketika itu menulis
mengenai manajakani didalam bukunya Gynaecology. Ini meruakan satu satunya buku
rujukan bidang ini yang digunakan sehingga kurun ke -16.
Kalau berminat sila hubungi Nisa 012 258 6320. Sepeket RM5 sahaja.
No comments:
Post a Comment
nisa