Kajian menunjukkan bahawa manjakani adalah
kaya dengan tannin, asid tanik, anti-oksidan, vitamin (terutama vitamin A dan C)
kalsium, besi, serat, protein dan karbohidrat.
Selain itu ia juga mengandungi
unsur-unsur seperti astringen, anti microbial dan anti-radang.
Kandungan taninnya yang tinggi menyebabkan
manjakani digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional, terutama untuk
penggunaan selepas bersalin bagi mengetatkan rahim dan otot vagina yang mungkin
kendur ataupon longgar akibat proses bersalin.
Kajian membuktikan bahawaunsur
astringen dalam manjakani dapat membantu mengencangkan otot dinding vagina dan
mengembalikan keanjalan.
Rekod bertulis mengenai penggunaan manjakani
untuk tujuan mengetatkan faraj dapat dikesan seawall kurun pertama Masehi apabila
Soranus yang merupakan pakai perbidanan dan sakit puan Rome ketika itu menulis
mengenai manajakani didalam bukunya Gynaecology. Ini meruakan satu satunya buku
rujukan bidang ini yang digunakan sehingga kurun ke -16.
Berminat boleh order dengan Nisa 012 258 6320. Sepeket RM5.00 sahaja.
Cara guna pakai seperti berikut...
1-Direbus sebiji. Paras segelas air,direbus
sehingga menjadi secawan. Minum beserta selawat dan minum air kosong yg banyak.
2-Diasah di belakang ibu lesung sambil
dititik dengan air sehingga menjadi seperti bedak sejuk untuk ditepek pada
pintu rahim yang luka utk yg lepas bersalin atau....dot dot dot..bila mana
dirasakan perlu. Cara begini lebih selamat disebabkan texture lebih halus dan
buah manjakani boleh dipakai lebih lama dan lambat haus/habis.
3-Sebiji dua dibasoh dimasok kan kedalam rice
cooker semasa nasi hampir masak. Buah manjakani akan menjadi lembut dan dikepal
kepal bersama nasi panas beserta ikan bilis untuk yang di dalam pantang.
No comments:
Post a Comment
nisa